Inköp av nytt kamerahus

Jag köpte ett nytt kamerahus nyligen. Det kostade en del men blir jag någon bättre fotograf för att jag köpt en bättre kamera? Nej det blir jag inte!
Ser mina bilder annorlunda ut med den nya kameran? Nej, mina bilder ser mer eller mindre likadana ut som med den gamla kameran.

Jag som fotograf har inte utvecklats mer för att jag köpte en ny kamera. Kameran är bara ett verktyg för att ta bilder, sen är det upp till fotografens kunskap att skapa bra bilder. Visst, ju bättre utrustning du har till förfogande desto lättare kan det vara att ta bra bilder. En mer avancerad kamera innebär många fler inställningsmöjligheter. Jag har experimenterat lite, och låtit personer med olika erfarenhet testa nya kamerahuset. Många drunknar i inställningsmöjligheterna och det tar väldigt lång tid för dem att integrera med kameran.

Då kan man fråga sig varför köpte jag ett nytt kamerahus?
Det finns några saker som skiljer sig mellan den gamla och den nya. Det största är att antalet megapixlar har ökat, det har betydelse om jag ska göra väggtapeter där du betraktar motiven på nära håll. Sitter det på en vägg som du inte kommer nära och står på 50 meters avstånd och betraktar motivet kommer du med största sannolikhet inte märka någon större skillnad om bilden var tagen med en18 MPx kamera eller en  50 Mpx kamera. Kanske något bättre dynamisk omfång och fokusegenskaper i mer dunkelt ljus, då den är några år nyare som kamera. ISO egenskaperna är desamma, men om jag inte behöver använda fullstorleken och skalar ner bilden i datorn efteråt ger det en effekt att bilderna inte är lika brusiga vilket kan vara en fördel i vissa situationer.

 

Här ser vi bilden i anpassad storlek och den mindre urklippta är ett utsnitt av bilden i 100%

 

Det viktigaste som det nya kamerahuset ger mig som fotograf är att den har samma integration som min gamla. Det gör att jag inte behöver tänka till hur jag använder den utan den fungerar på exakt samma sätt som den tidigare. Båda kamerahusen är också fullformatare, vilket innebär att båda visar samma bildvy. Min tidigare extrakamera var av annat format. När jag är ute på uppdrag är det smidigt att ha ett 24-70 mm objektiv på den ena kameran och ett 70-200 mm på den andra, för att snabbt kunna skifta kamera och fånga den bild jag vill ha. På banketter, bröllop och konserter är omöjligt att få en repris av händelsen. Tidigare, när jag använde mig av två kameror med olika format, fick jag hela tiden tänka på cropfaktorn och vad det innebär för bildkompositionen när jag bytter kamera.

Ett område jag själv är väldigt intresserad av och vill utvecklas mer inom är retuschering. Med en kamera med högre upplösning kan jag vid helkroppsfigurbilder komma in närmare utan att bilden upplevs lika pixlig, och det gör att min redigering kan göras noggrannare. Samtidigt blir den inte lika förlåtande som om jag hade en kamera med mindre upplösning. Om det skulle vara ett problem med en bild kan jag enkelt åtgärda det genom att aldrig visa bilden i sin fulla upplösning.

På vilket sätt ser vi på bilder idag? Jo det gör vi oftast på datorn eller mobilen. Då spelar det än mindre roll att bilden har högre upplösning.